Basha

 


Basha – “Håpets Hus”

Basha startet i 2011 for å gi en ny start til kvinner som ønsket en vei ut av prostitusjon og andre uverdige forhold. Ni år senere har Basha fem produksjonssentre med rundt 240 ansatte og nesten like mange barn i Bashas egne barnehager. Gjennom støtteorganisasjon “Friends of Basha” har de også et hjem for unge, sårbare jenter, og jobber stadig med å utvikle muligheter som kan hjelpe kvinner og barn bryte ut av prostitusjon. Bashas visjon er å fortsette å vokse så lenge det fortsatt finnes kvinner i Bangladesh som trenger verdig arbeid og drømmer om en dag da kvinner ikke lenger lever i frykt og fare for utnyttelse.Basha ble startet av Robin fra Canada. Dette er hennes historie:

”Jeg var på togstasjonen Mymensingh mye senere på kvelden enn vanlig. Jeg skulle ta imot besøkende som kom med et forsinket tog. På togstasjonen begynte familier å spre sengetøy utover plattformen for å legge seg for natten. To jenter småpratet med hverandre. Den ene hadde ikke mor. Den andre hadde ikke far. “De kommer til å ende opp i prostitusjon snart,” kommenterte min erfarne guide, som forstod deres sårbarhet.  Rett overfor dem holdt en ny mor sin fire-dagers-gamle sønn…han startet sitt unge liv uten seng, uten hjem. En eldre dame som tydelig hadde mistet forstanden truet meg og sa hun skulle skjære over halsen min. ”Å miste forstanden, det der det som skjer med alle som blir gamle i sexindustrien,” ble jeg fortalt av guiden. Jeg ser moren til en tenåring jeg kjenner, tydelig stolt av hennes relativt solide teltstruktur ved siden av jernbaneskinnene. Betalt for med å selge kroppen. Datteren hadde begynt å følge i hennes fotspor som 13-åring.

Vi hadde allerede begynt å trene kvinner som ønsket å komme seg ut av prostitusjon. Da jeg oppdaget flere av disse, som vinket blidt og viste frem lesetreningsbøkene med håpefulle utrykk, visste jeg at min 4-års periode med en hjelpeorganisasjon i Bangladesh ikke kom til å være slutten på tiden min her. Ikke når så mange kvinner var desperate etter en utvei.

Med en tydelig forståelse av at bærekraftig arbeid i et trygt, sensitivt arbeidsmiljø kunne forandre hele tilværelsen for disse kvinnene, startet jeg Basha i 2011. På samme måte som forkastet sarimateriale blir forvandlet til våre nydelige Kantha-produkt, slik blir også forkastede liv forvandlet med fornyet verdighet og håp for fremtiden.”En ny start for kvinnene

Tusenvis av kvinner i Bangladesh har blitt utnyttet og tvunget inn i liv de er dypt skamfulle over, og som de ikke ser noen utvei fra. Basha skaper muligheter for at disse kvinnene kan få en ny start i verdige og langsiktige arbeidsforhold. Historien til den enkelte kvinnen varierer, men felles for alle er at omstendighetene har satt dem i høy risiko for skade, eller resultert i utnyttelse. Arbeidsmiljøet i Basha er sensitivt til det faktum at kvinnene trenger tid til å hele fra år med traumer. I tillegg til arbeid som gjenoppretter deres verdighet gir Basha kontinuerlig trening i livsferdigheter og undervisning som fører til personlig utvikling. De får traumebehandling, medisinsk støtte og en får verdigheten av å føle bedriftseierskap og utvikle lederevner.Utdanning for barna

Basha er fast bestemt på å bryte sirkelen av utnyttelse og fattigdom. Derfor har Basha i sine egne lokaler barnehage der håndverkernes barn kan være trygge og få opplæring etter utviklingsnivå. I tillegg gis støtte til barn i skolealder. Sammen med mødrene drømmer Basha – og vi – om en lys fremtid for hvert barn.

Meny

Innstillinger