Bloggarkiv
Blogg kategorier
Søk i blogg

Øydis rapporterer fra Bangladesh

Postet 4 måneder siden Av

Den kjølige, og nesten friske, lufta vitner om en tidlig morgen når den slår imot oss der vi sitter bak på rickshawen. En mann med tydelig definerte muskler tråkker oss av gårde på sykkeltaxien og prøver å unngå de verste hullene. Enda er det stille. Kvinnene ved togskinnene smiler til oss og håper på å få noen slanter, mens familier og barn våkner til liv i husene av plast og blikk. Foran oss venter en humpete tur i en overfylt og slitt buss.

En time senere vrimler det av folk i gatene. Lyden av tuting og folkeliv fyller ørene. Kvinner kledd i fargesprakende shalwar kameezer haster av sted til klesfabrikkene. Noen menn kommer dyttende på store traller med dagens varer. På hjørnet nytes frokosten; ruti og egg, eller kanskje en risrett.

Vi er på vei til Basha - håpets hus.Vel fremme på Basha blir vi som alltid møtt av store smil!Damene og barna starter dagen med hver sin morgensamling og midt på dagen har damene en times undervisning.Mange av damene ble utsatt for menneskehandel allerede da de var ni, ti, elleve år gamle og mistet derfor mye av barndommen sin. I de nye omgivelsene fikk de heller ikke tilgang på allmennkunnskap som vi i Norge tar forgitt. Derfor gir Basha undervisning i et vidt spekter. De tar for seg temaer som for eksempel barneoppdragelse, ernæring, helse og hygiene, konflikthåndtering, førstehjelp, verdier og andre livsferdigheter.
De som ikke har skolegang får i tillegg opplæring i lese- og skriveferdigheter.Å sy kantha-tepper av brukte sarier er et tradisjonelt arbeid i Bangladesh. Damene foretrekker å sitte på gulvet og arbeide.En kjent teknikk blant damene for å sy rette linjer er å putte den ene enden av teppet i bukselinningen og holde igjen den andre enden med tærne, som vist her.Kantha-teppene lages med et unikt saristoff på hver side og fire lag stoff imellom.

Sjekk vårt utvalg av Kantha-pledd her

Før hvert teppe pakkes og sendes blir kvaliteten nøye kontrollert. Det sjekkes blant annet at alle sømmer er hele og fine og at stoffene ikke har noen flekker eller hull. Alt dette for å sikre at du mottar et kvalitetsprodukt, som til og med takler vaskemaskin!I arbeidstiden er barna deres, i alderen ½ - omkring 13 år, i ”barnehage”. Damene på Basha plikter å sende alle som er i skolepliktig alder på skolen, og så kommer barna til ”barnehagen” enten før eller etter skoledagen. Her får de hjelp og oppfølging av lekser. På den måten får neste generasjon utdanning og er dermed mindre utsatt for selv å bli offer for menneskehandel. Dette gir håp og mot til både dem og mødrene deres.


Når du shopper hos Zeralani gir du kvinner arbeid og barna skolegang

Og til sist noen glimt fra Dhaka, Bangladeshs hovedstad med 20 millioner innbyggere:

Sjekk Zeralanis utvalg av Basha produkter her

Meny

Innstillinger